Radiátorok

Radiátorok típusai

A radiátorok üreges tagokból mereven összeállított fűtőtestek. Az üregekbe áramló meleg víz vagy gőz hőtartalmát fémfalukon keresztül főképp konvekcióval adják át a fűtendő helyiség levegőjének. Anyaguk szerint a következő csoportokba sorolhatók: öntöttvas, acéllemez és alumínium radiátorok.

Öntöttvas radiátorok

Az öntöttvas radiátorok mind melegvíz-, mind gőzüzemű fűtőberendezéshez alkalmasak. Előnyük a hosszú élettartam, hátrányuk az aránylag nagy vasanyag-szükséglet.

öntöttvas radiátor

A fűtőtestek szürkeöntvényből készülnek. A tagokat lágyöntésű (temper) jobb-bal menetű közcsavarokkal kapcsolják egymáshoz. Meleg vízhez kencébe áztatott papírgyűrűvel, gőzfűtéshez 1 mm vastag klingerit vagy tauril gyűrűvel tömítik. 

Acéllemez radiátorok

Az acéllemez radiátorokat általában meleg-víz-üzemű fűtőberendezésekhez használják. Súlyuk az öntöttvas radiátorokénak kb. az 1/3-a.

A radiátortagok mélyhúzású acéllemez szalagból sajtolással készülnek. Az illeszkedő felületek simák, ránc- és sorjamentesek. A két féltagot pontosan szembeállítják, ebben a helyzetben rögzítik, majd a belső illeszkedő felület mentén villamos pont- vagy vonalhegesztéssel összekapcsolják. Az acéllemez radiátortagokat éppúgy, mint az öntöttvas tagokat, jobb-bal menetű közcsavarral kapcsolják egymáshoz.

Alumínium radiátorok

A Thermocell radiátorok alumínium csővázból készülnek, s a csövek közt fémes összeköttetéssel préselt, apróbordás alumínium lemezek vannak.Az áramló levegő sebessége a lemez bordái között jelentősen megnő, és ennek következtében igen kedvező a fűtőtest konvekciós leadása. 

alumínium radiátor

Ha elérkezettnek látja az időt a radiátorcsere munkálataihoz, akkor forduljon hozzám bizalommal. Vállalom az összes típusú radiátor cseréjét, és az új radiátor szakszerű beüzemelését Budapest és Pest megye szerte 100% garanciával! 

Call Now ButtonHívás