Blog

CO mérgezés megelőzése

CO mérgezés -Jégdugók kialakulása a kéményben

Fűtési szezonban a CO mérgezés elkerülhető lenne, ha mindenki komolyan venné a megelőzést. Szeretnénk időben felhívni a figyelmet egy új jelenségre, amely nemrég ütötte fel a fejét a nagy mínuszoknak köszönhetően. A folyamatos fagyokkal járó időjárás, a kazán kéményekben úgynevezett jégdugókat idézett elő. Ennek következtében számos háztartásban a zárt égésterű kazánokat blokkolták, míg a nyílt égésterű fűtő berendezéseknél a füstgáz visszaáramlást okozott. Ez CO-mérgezéshez vezethet! A jégdugók a füstgázban jele lévő vízgőz kicsapódása során keletkeznek. Ez a vízgőz a nagy hideg miatt azonnal megfagy. A fűtési folyamat alatt, a kéményen át folyamatosan áramló füstgázból kicsapódó vízgőz fagyása, egyre szélesebb réteget képez, míg végül teljesen elzárja a kémény kimeneti nyílását.

Rosszul beszabályzott gáztüzelő berendezések

Megelőzhető a baj, ha időben gázszerelő szakembert hívunk segítségül, aki alaposan átnézi a gázkonvektort, gázkazánt, gáztüzelésű berendezésünket. Ilyenkor általában elegendő szokott lenni egy alapos gázkészülék tisztítás, és alkatrészcsere ahhoz, hogy újra biztonságosan és optimálisan üzemeljen a gázkészülék. Ritkább esetekben az elhanyagolt, rosszul szigetelt kémény, vagy éppen a nedves tüzelőanyaggal működtetett vegyes tüzelésű berendezés a ludas.

CO mérgezés elkerülése

Minden évben számtalan tragédia adódik abból, hogy a gázkészülékek, és a kémények sincsenek átvizsgálva és karbantartva a fűtési szezon előtt. Pedig elkerülhető lenne. Gondoljunk csak arra, hogy mi mindenre költünk feleslegesen, vagy inkább mi lenne az amit az életünkért cserébe nem vennénk meg magunknak azért, hogy egy esetleges konvektor tisztítást fedezzünk. Ami pedig egy plusz biztosíték lehet, az a CO riasztó, ami szintén nem egy horribilis összeg.

Teréki Viktor – SZAKSZERŰ VÍZ-GÁZ-FŰTÉSSZERELÉS! Tel.: 0630/741-6135

Call Now ButtonHívás