Konvektorok

konvektorok

Konvektorok

A konvektorok burkolattal ellátott, bordázott vagy lamellás csőfűtőtestek. A fűtőcső vízszintesen helyezkedik el a burkolat alján. A burkolat lényegében téglatest alakú doboz, amely alul és felül nyitott. A burkolatban természetesen légáramlás keletkezik, s a kürtőhatás következtében a felmelegített levegő áramlásának gyorsításával növekszik a lamellás csőfűtőtest hőleadása.

Magasabb burkolat nagyobb légsebesség

Ablak alá alacsonyabb, fal mellé magasabb burkolatú konvektor helyezhető. A különböző anyagú (fém, fa, eternit, műanyag stb.) lemezből készített burkolatokat általában idomacél keretre erősítik. A burkolat alsó nyílásán keresztül áramlik a konvektorba a hideg levegő, s a felső nyíláson át távozik a felmelegített levegő. A felső nyílást legtöbbször dróthálóval fedik be. A felmelegített levegő mennyiségének szabályozására a burkolat felső részében légcsappantyú helyezhető el. A fűtőcső általában 1/2″ 3/4″ átmérőjű folytacél gőzcsőből készül, amelyen 0,5 mm vastag lemezből kivágott lamellák vannak. A lamellák alakja különféle lehet, függ a fűtőcsövek számától és a burkolat kialakításától. A lamellák egymás közötti távolsága általában 5 mm. A fűtőcső és a lamellák közti fémes érintkezést legkönnyebben horganyzással érhetik el.

Konvektorok előnyei a radiátorokkal szemben

A konvektorok a radiátorokhoz képest rövidebb felfűtési idővel rendelkeznek, a kisebb súly, az alacsonyabb felületi hőmérséklet és a kisebb előállítási költség is mellettük szólnak. Lakások, hivatalok, iskolák stb. helyiségei fűthetők vele. Hőleadásuk a fűtőcső és a burkolat kialakításától függ, s a különböző gyártmányok szerint nagymértékben változó.

Call Now ButtonHívás